Till skillnad från vad namnet får det att låta som så är australian shepherd en hundras som avlats fram i USA. Antagandet är att rasen utvecklats från hundar som kommit från Europa till USA på 1800-talet, men dessa hundar ska ha rest via Australien för att komma till USA. Det är den resvägen som ligger till grund för rasens namn.

Vad används en australian shepherd till?

Rasen utvecklades som vallhund till både får och nötkreatur i USA. Förutom vallinstinkten kom hundens popularitet ur hundens speciella utseende och intelligens. Det är en ras som är väldigt uppmärksam på sin omgivning och kan reagera fort, vilket hjälper hunden när den ska valla. Australian shepherd är en ras som hellre arbetar med sin hundförare än att sköta vallningen på egen hand. De egenskaper som gör australian shepherd till en så bra vallhund gör även att den kan användas till andra brukshundsuppgifter. Australian shepherd är en bra brukshund då den har de båda egenskaperna som är viktiga för att fungera som sådan, den är både lättlärd ochaustralian shepherd har en stor vilja till att arbeta hårt och länge.

En normalstor australian shepherd är mellan 46-58 cm hög i manken och brukar väga mellan 16-30 kg. Färgerna kan variera ganska kraftigt från hund till hund, men en australian shepherd har oftast mer än en färg. Pälsen är lång och lättskött. Rasen är tillgiven och beskyddande av sin familj och kan passa bra som en sällskapshund, men då den är en brukshund kommer den att trivas mycket bättre i en familj där den får leva ett aktivt liv och får känna att den arbetar. Om huden hamnar i en familj som arbetar med den antingen med någon form av hundsport som agility eller hamnar i en familj som använder den till vallning kommer det att fungera bra.