Välj hund efter egenskaper

När vissa ska köpa sin första hund tittar de på alla söta små valpar och väljer den sötaste. De som haft hundar tidigare vet att där ligger lite mer bakom att välja rätt hund. En liten söt valp kan mycket väl växa upp och bli jättestor, och den snälla lilla valpen som bara sover i affären kan bli en vilde som aldrig sitter stilla. Olika hundraser har olika egenskaper, de är ofta avlade på grund av dessa egenskaper, och inte deras utseende.

Olika egenskaper hos hundar

Vissa raser är avlade till att vara brukshundar, egenskaperhundar som ska kunna röra sig och jobba både fysiskt och mentalt i timmar. Vissa hundar har avlats för sin starka vaktinstinkt, och andra för deras vallinstinkter. Om man inte vill ha en brukshund, utan en söt hund som ligger på soffan kan hunden med vaktinstinkt börja vakta mot saker som personer som går förbi fönstret och vallhunden kan försöka rymma och valla får varje gång man går förbi en hage. Vill man bara ha en hund på soffan kommer dessa raser inte att passa när de växer upp. Vill man däremot ha en hund man kan arbeta med kommer en brukshund att ge mycket glädje.

Man ska se till att läsa på om de olika raserna innan man bestämmer sig. Man kan läsa sig till mycket om olika raser. Det går oftast även bra att fråga specifika saker hos en uppfödare, de kommer att veta väldigt mycket om de olika raser de föder upp. Det vet inte bara vilka egenskaper som rasen har, men de kommer att veta vilka av dessa egenskaper som är starkast i deras hundar och vilka egenskaper en viss tiks valpar brukar ha. Där finns många olika raser och lika många egenskaper att välja mellan. Olika hundraser passar in i olika personers liv, det gäller bara att hitta rätt.