Hunden är en familjemedlem – inte en ägodel

När man väljer en hund är det inte som att köpa en ny soffa. Det är inte en sak som ska stå i huset ett par år innan man köper en ny. Hunden är en familjemedlem, det är en levande varelse med personlighet och har behov precis som människor.

Hunden behöver skötas på rätt sätt

När man köper en hund väljer man inte bara en ras som passar det man vill göra med hunden, utan man väljaren hund som man tror kommer att passa bra in i ens familj och livssituation. Hundar är individer, och även ohundenm man får hem två identiska små valpar från samma kull betyder det inte att de kommer att bli exakt lika stora eller ha samma personlighet. Den ena kanske kommer sova framför kylskåpet och hoppas på en munsbit medan den andra far rundor och bara vill busa.

Precis som med småbarn behöver hundar bli uppfostrade. Beroende på deras uppfostran kommer de att bete sig på olika sätt. Det går inte att köpa en valp och tro att den automatiskt bli en hund som uppför sig som grannens schäfer.

Tycker man att hunden inte uppför sig som man vill ligger det på hundägaren att göra något åt problemet. Det kan bland annat handla om olika former av lydnadskurser som man kan gå tillsammans med sin hund. Hunden har personlighet och om man inte kommer att älska sin hund, borde man inte ha en, för hunden kommer att älska sin ägare. När man skaffar en hund ska man vara beredd på att den precis som alla andra i familjen behöver tid, omsorg och uppmärksamhet. Hunden ska känna sig uppskattad och stimulerad samtidigt som den inte ska bestämma över familjen.

Om en familj skaffar rätt hund och uppfostrar och behandlar den rätt finns det inga gränser på hur mycket glädje en hund kan ge till sin familj.