Där finns flera olika hundraser som kommer från Australien, majoriteten av dessa hundar har smidigt sitt ursprungsland i namnet. Dock till skillnad från vad det låter som är australian shepherd inte del av listan, då den kommer från USA. Namnet får den från att den kom till USA från Europa, men reste via Australien för att nå sitt mål.

Olika former av hundraser

När man tittar på de hundraser som kommer från Australien så är majoriteten brukshundar, och mer specifikt vallhundar. De har flera olika hundraser som alla tagits fram för att valla olika djur, men mestadels boskap. Till exempel hör australian cattledog eller australian stumpy tail cattle dog.

Utöver vallhundarna kommer ett antal små terrierraser från Australien, vissa är avlade som sällskapsdjur mhundraseredan där finna ett par jakthundar och gårdshundar som ska kunna jaga råttor och liknade. Jack russell terriern anses komma från Australien även om rasen ursprungligen togs fram i England.

Om man istället för att titta efter i Sverige erkända hundraser utan på de hundraser som Australien anser kommer från landet är det ett mycket större antal hundraser. Detta då de tycker om att blanda två (eller flera) raser för att få fram en hundras med egenskaper från båda raserna. Efter att ha avlat fram hundarna från dessa andra raser har de nu fått egna namn och avlas med hundar av samma ras. Ett exempel på detta är beaglier, en hundras som kommer från beagle och cavalier king charles spaniel.

Även om de Australiensiska hundraserna inte är så varierade så är där ett stort antal raser som kan anses specifikt komma från landet. Med tanke på hur stor mängd brukshundar de har framavlat för boskap är den populäraste aktiviteten för brukshundar som arbetar med sina hundförare i Australien vallning. Med mängden boskap de har i landet är det inte konstigt.