För hundförare som letar efter aktiviteter för sin hund finns det flera tävlingar eller lydnadsprov att välja mellan. För nästa alla olika aktiviter man kan göra med en hund finns där prov eller tävlingar man kan göra. Då får man inte bara en aktivitet, utan även ett mål att sikta på och öva på.

En sådan aktivitet är spårning. Där finns flera olika sätt att lära sin hund att spåra, till och med själva olika varianter av spårning. Där finns spårprov som testar om hunden kan följa ett blodspår, ett så kallat viltspårprov, där man vill se hur bra hunden kan spåra ett skadat djur. Där finns spårprov där man vill se hur bra en hund spårar vittring, där det är en lukt i luften hunden ska spåra. Sedan finns det även ID spårning där en hund ska kunna spåra en person till en grupp människor och kunna identifiera vem i grupp spåret tillhörde.

Lydnadsprov är ett effektivt test

Ett lydnadsprov är även de ett populärt prov att utföra med sin hund. Där finns olika klasser i ett lydnadsprov där man måste få ett visst antal poäng i en klass för att komma vidare till nästa gren. Detta lydnadsprov finns även på så pass hög nivå som ett nordiskt mästerskap.

När man gör ett lydnadsprov går det ut på att hunden på olika kommandon av sin hundförare kan utföra Lydnadsprovspecifika saker. Bland annat ska hunden i ett lydnadsprov kunna ligga ner på utvisad plats av hundföraren och stanna där till hundföraren kallar. Hunden ska även kunna sitta, apportera eller till exempel hoppa över hinder på kommando. I ett lydnadsprov är det även viktigt att hunden kan fokusera på sin hundförare så att den kan gå vid din sida och följa med i svängar utan att du drar i ett koppel eller ger ett kommando. Sådana här prov kan det även vara kul att spela på, speciellt de proven på en högre nivå. Tycker man om både hundar och att spela på sporter är detta en helt perfekt kombination.